Hoppa till innehåll
Home » Hjärnan vid stress

Hjärnan vid stress

Att stress är skadligt har de flesta av oss koll på. Men vad händer egentligen i hjärnan vid stress och hur påverkar stress hjärnan? Läs vidare för att lära dig mer om ämnet.

Vad händer i hjärnan vid stress?

När vi blir stressade aktiverar amygdalan vårt sympatiska nervsystem, som skickar ut signaler till kroppen om att fly eller fightas. Resultat från forskning visar på att hos personer som utsatts för långvarig stress är amygdalan förstorad, samt samverkan med andra områden i hjärnan förändrad.

Hur påverkar långvarig stress hjärnan?

Djurstudier visar på att långvarig eller stark stressexponering visar på att hjärnan förändras. Förbindelser mellan nervceller på vissa områden minskar, medan de på andra ställen samtidigt ökar. Man har också sett att detta kan leda till en tunnare hjärnbark på ett visst ställe i pannloben.

Pannloben är mycket viktig för vår koncentrationsförmåga, för att kunna organisera och planera det vi ska göra samt för en del andra kognitiva funktioner. Information lagras i pannloben under kortare tid, exempelvis vad det var vi skulle handla på affären. Därför har stress en påverkan på långtidsminnet.

Resultat från djurstudien visade dock också på att pannlobens volym återkommer efter cirka ett till två år, om stressen hade minskat. Därför är det alltså av stor vikt att se till så att stress inte blir allt för långvarig, för att minska skadorna på hjärnan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *