Att alkohol påverkar hjärnan vet de flesta av oss redan. Men på vilket sätt påverkar alkoholen egentligen hjärnan och är denna påverkan farlig? Allt detta går vi igenom i denna artikel.
Hur alkohol påverkar hjärnan
Alkohol påverkar hjärnan redan vid små intag och gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, reaktionsförmåga och minne. Du kommer även att sova sämre samt att dina känslor påverkas. Dessa förändringar sker även om du inte dricker så att du känner dig berusad.
Vid mycket hög och långvarig konsumtion av alkohol har det visats sig att hjärnan krymper. Det finns också risk för epileptiska anfall samt att du har större risk att utveckla demens och andra hjärnsjukdomar.
Ungas hjärnor påverkas extra mycket av alkohol eftersom deras hjärna ännu inte är färdigutvecklad. Att ge sådan påverkan på hjärnan kan innebära att utvecklingen inte fortskrider som den ska.
Vad händer i hjärnan när man dricker alkohol?
När du dricker alkohol frigör hjärnan olika ämnen och signalsubstanser till hormoner så som dopamin och endorfiner. Det här är hormoner som får oss att må bra och känna oss avslappnade. Men samtidigt får du också sämre omdömesförmåga och reaktionsförmåga.
Där här gör att det blir enklare för hjärnan att fatta dåliga beslut, som kan leda till göra för dig själv eller andra. Det finns också en risk att hjärnan vänjer sig vid att få dessa välmående-hormoner från alkohol eftersom det krävs mindre arbete än för exempelvis träning eller sex.
Alkohol ger sämre sömnkvalitet, även om du kan känna att du sover mycket gott. Långvarig dålig sömn kan ge dåliga effekter på korttidsminnet, som i sin tur gör att du får problem med inlärningen och andra kognitiva förmågor.