Hoppa till innehåll
Home » ADHD-skolor

ADHD-skolor

Många barn med ADHD kan gå i helt vanliga skolor, men behöver ofta särskilda anpassningar. För en del barn fungerar dock inte skolgång i en vanlig skola och kan behöva gå i en resursskola anpassad för barn med ADHD eller barn i behov av särskilt stöd av andra anledningar eller diagnoser. I den här artikeln kan du läsa mer om skola för barn med ADHD.

Skola för de med ADHD

Det finns skolor för de med ADHD eller andra diagnoser som innebär att eleven har stora behov av särskilda anpassningar. Dessa skolor kallas ofta resursskolor, och har mindre klasser, fler lärare som är utbildade inom specialpedagogik samt möjlighet till mer individuell anpassning.

För att ha möjlighet att komma in på en sådan skola krävs det en utredd diagnos, men också bevis på att barnet inte klarar av att gå i en vanlig skola och faktiskt kan bli hjälpt av att gå i en resursskola. Detta bedöms vanligtvis genom olika utredningar och exempelvis intervjuer med vårdnadshavare och tidigare skolpersonal eller förskolepersonal.

De flesta resursskolor tar in barn med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), alltså inte enbart barn med ADHD. Det är även vanligt att barn med autism går på dessa skolor.

Skola för barn med ADHD i Stockholm

I Stockholm finns det flera resursskolor anpassade för barn med NPF.

  • Helleborusskolan – Täby och Österåker
  • Kunskapsskolan Resursskola – Hägersten
  • Lunaskolan – Bromma och Johanneshov
  • Magelungen – Flera olika platser
  • Magitaskolan – Gröndal
  • Skolgrunden – Hammarby Sjöstad
  • Snitz – Centrala Stockholm
  • Svedenskolan – Bergshamra
  • Vintertullsskolan – Södermalm

Vad som krävs för att vara behörig till de olika skolorna skiljer sig. Ta kontakt med den enskilda skolan för att få veta mer.

När har man rätt till ADHD-skola?

För att få reda på om ditt barn har rätt till ADHD-skola bör du kontakta dig kommun. Finns det en resursskola i er hemkommun är det i den skolan barnet ska gå i. Om det inte finns kan det bli aktuellt för hemkommunen att betala skolgång för en skola i en annan kommun om barnet behöver det.

Men det är bra att ha i åtanke att många barn med ADHD klarar av att gå i vanlig skola, så länge de får rätt ADHD-hjälpmedel. Många skolor har också möjlighet att anpassa undervisningen och har redan mindre resursgrupper för barn i behov av särskilt stöd.

Även du som förälder kan göra mycket för att underlätta ditt barns skolgång, genom att göra resten av vardagen så bra som möjligt. Här finns tips till föräldrar med adhd-barn för att underlätta så mycket som möjligt för ditt barn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *