Bipolärsjukdom eller manodepressivitet som det också kallas för innebär att man under perioder blir antingen manisk eller mycket deprimerad. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan vid bipolär sjukdom? Det går vi igenom i den här artikeln.
Vad händer i hjärnan vid bipolär sjukdom?
Vid bipolär sjukdom tror man att det finns en förändra funktion av vissa av hjärnans budbärare. Det handlar om att det blir antigen för mycket eller för lite signalering mellan två hjärnceller som leder till ett maniskt eller depressivt tillstånd.
När man befinner sig i ett maniskt tillstånd har man reducerad hjärnfunktion i den högre hjärnhalvan, och vid depression har man reducerad hjärnfunktion i den vänstra hjärnhalvan. Det gör också att vid ett maniskt tillstånd kan kreativiteten öka märkbart.
Det depressiva tillståndet kan påverka hjärnan på många olika sätt.
Orsak till bipolär sjukdom
Den exakta orsaken till bipolär sjukdom är ännu oklar, men man vet att både arv och miljö spelar in. Förmodligen är det flera gener som spelar in, och dessa påverkar tillverkning och omsättning av viktiga proteiner i hjärncellerna, som får en ökad känslighet.
Denna ökade känslighet tillsammans med yttre påfrestningar tror man är det som orsakar bipolaritet. Det krävs alltså oftast yttre miljöomständigheter som utlöser sjukdomen. Det kan handla om sjukdom eller stress. Men sjukdomen kan även utlösas helt spontant.