Hoppa till innehåll
Home » Hjärnans olika delar

Hjärnans olika delar

Hjärnan är ett mycket komplext organ och styr i princip resten av kroppen. Hjärnan består av olika delar, där varje del har olika funktioner och styr olika delar av vår kropp. I den här artikeln får du veta mer om hjärnans olika delar.

Hjärnans delar

Hjärnans delar består huvudsakligen av hjärnbarken som är stora hjärnans yttersta lager samt hjärnans inre delar. De två båda delarna är sedan indelade i flera mindre delar, som alla har viktiga funktioner för att kroppen ska fungera.

Hjärnbarken

Hjärnbarken är alltså hjärnans yttersta lager, och kallas ibland även cortex från dess latinska namn. Den här delen av hjärnan består av grå hjärnsubstans och innehåller mycket nervceller. Hjärnbarken är i sin tur uppdelad i fyra olika lober som alla har sina olika funktioner.

Hjärnans lober

Hjärnan är uppdelad i fyra olika lober:

  1. Frontallob
  2. Parietallob
  3. Temporallob
  4. Occipitallob

Loberna är sammankopplade med hjälp av nerceller.

1.     Frontalloben

Frontalloben, eller pannloben som den också kallas för kontrollerar alla våra viljestyrda rörelser. Det är också den som tar emot impulser från tryck, värme, smärta och beröring från olika delar av kroppen. Här finns både arbetsminnet och korttidsminnet.

Frontalloben är viktigt för våra kognitiva förmågor så som tidsuppfattning och förmågan att både kunna planera och organisera.

2.     Parietallob

Parietalloben eller hjässloben som den ibland kallas för är viktig för känseln, men också för öga-hand-koordinationen. Det är också den vi använder vid objektsigenkänning samt vid rumsuppfattning. Parietalloben sitter bakom frontalloben.

3.     Temporallob

Temporalloben, eller tinningsloben är viktig för hörseln. Den är också i den här loben Hippocampus finns, som är viktig för att vi ska kunna skaffa nya minnen. Loben är även involverad i semantik både i tal och syn. Temporalloben sitter längst ner av loberna.

4.     Occipitallob

Occipitalloben kallas även nackloben, eftersom den sitter längst bak i hjärnan, mot nacken. Den kontrollerar sådant som tal, syn och delar av balansen. Occipitalloben är den minsta av hjärnbarkens alla lober, men är självklart ändå viktig.

Hjärnans inre delar

Innanför hjärnbarken sitter hjärnans inre delar, som är livsviktiga för att vi ska kunna överleva. Troligtvis är det därför dessa finns inuti hjärnan, för att kunna ligga så skyddade som möjligt.

Här finns bland annat Corpus callosum, som består av alla nervtrådar som kopplar ihop de två hjärnhalvorna.

Hjärnstammen

Hjärnstammen i hjärnans inre del förenar hjärnan med ryggmärgens alla nerver. Här sitter alla de automatiserade funktionerna som finns i kroppen, så som andning, hjärtrytm, blodtryck, kroppstemperatur och ämnesomsättning. Alltså sådan som vi inte behöver eller kan styra med vilja.

Vi kan även träna på saker så pass mycket att det tillslut styrs av hjärnstammen. När vi först lär oss något nytt, använder vi frontalloben men tränar vi på något tillräckligt blir det automatiserat och kan då styras av hjärnstammen. Därifrån uttrycket ”det sitter i ryggmärgen”.

Lillhjärnan

Lillhjärnan, eller Cerebellum som är det korrekta namnet är viktig för motorisk koordination, balans samt huvud- och ögonrörelser. Hos en person med en ataktisk CP-skada är det i lillhjärnan skadan finns, och gör det svårt att samordna rörelser.

Forskning har även visat på att lillhjärnan är involverad i flera processer som har med tankar och känslor att göra. Lillhjärnan sitter under hjärnans alla lober, innanför nackbenet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *