Kognitiva förmågor är viktiga för att klara av vardagen, och därför kan någon med kognitiva svårigheter ha problem med att klara av vardagen på egen hand. Det finns dock många hjälpmedel att tillgå idag. Läs mer om kognitiva förmågor i den här artikeln.
Vad betyder kognitiv förmåga?
Kognitiv förmåga innebär att kunna minnas, orientera sig i tid och rum, förmåga att lösa problem samt att kunna använda sig av siffror och språk med mera. Vi använder vår kognitiva förmåga för att kunna planera och organisera vår vardag och socialisera med andra människor.
Det är vår kognition som hjälper oss att kunna ta emot nya intryck och ny information som vi sedan bearbetar. Det är också via vår kognitiva förmåga vi kan lära oss saker genom att minnas att vi tidigare varit med om det och ta fram den kunskapen och minnet.
Kognitiva svårigheter
Någon med kognitiva svårigheter har svårt att planera och styra upp sin egen vardag. Det kan handla om saker som att få till en bra vardagsrutin där alla sysslor som måste skötas faktiskt sköts. Men kan också märkas i svårigheter att lära sig nya saker, och minnas tidigare upplevelser.
Kognitiva svårigheter räknas som en funktionsnedsättning, men är en så kallad osynlig funktionsnedsättning. Den syns alltså inte med blotta ögat och är kanske inte något du märker när du först träffar en person. Du har oftast rätt till hjälpmedel för din funktionsnedsättning.
Många med ADHD har problem med kognitiva processer, och det finns många bra ADHD hjälpmedel för detta.
Kognitiva processer sitter i frontalloben
De kognitiva processerna sitter i frontalloben och är en del av hjärnans olika delar. Därför kan skador eller problem med utvecklingen av frontalloben leda till problem med kognitiv förmåga. Man har exempelvis kunnat se att hos personer med ADHD ser hjärnan annorlunda ut.