Hoppa till innehåll
Home » Långstidsminne

Långstidsminne

Långtidsminnet är en del av vårt minne och som namnet avslöjar är det den delen som hjälper oss att minnas saker under en längre tid. I den här artikeln tittar vi närmare på vad långtidsminnet är och vad dåligt långtidsminne kan innebära.

Vad är långtidsminne?

Långtidsminnet är den delen av minnet där information lagras som du kan plocka fram vid senare tillfällen. Till skillnad från korttidsminnet kan långtidsminnet hålla mycket information. Här finns allt du har lärt dig och allt du har varit med om under livet.

Långtidsminnet delas upp i fyra olika delar:

  • Procedurminnet
  • Det perceptuella minnet
  • Det semantiska minnet
  • Det episodiska minnet

Procedurminnet

Det äldsta och mest basala långtidsminnessystemet. Det här systemet finns utvecklat redan hos spädbarn och hos en del djurarter. Procedurminnet innehåller information om motoriska färdigheter, så som att gå, köra bil eller att äta. Det här är ingenting som faller oss i glömska.

Dessa motoriska färdigheter kommer att finnas kvar i minnets, även om vi inte använder dem på länge eftersom de blir automatiserade när vi väl har lärt oss dem. Vid en hjärnskada kan dock procedurminnet rubbas.

Det perceptuella minnet

Det perceptuella minnet används för att identifiera objekt så att vi kan orientera oss i vår omgivning. Det kan handla om att vi vet att vi sätter oss på en stol, och om man ser en lyktstolpe så går man runt den, inte in i den.

I detta minnessystem finns sensoriska upplevelser, så som smak, doft och känsel. Även detta minne är väl skyddad mot glömska och mycket är automatiserat. Däremot kan en del människor minskad perceptuell förmåga.

Det semantiska minnet

I det semantiska minnet lagra faktakunskaper, här finns information om Sveriges kungar du fått i skolan och Pythagoras sats. Den här delen av långtidsminnet är mer utsatt för glömska och information som inte används faller ofta ur minnet.

Det episodiska minnet

I det episodiska minnet lagras information om sådant du har varit med om och upplevt, allt som är kopplat till tid och rum lagras här. Det kan handla både om sådant du upplevde för flera år sedan och vad du åt till lunch igår. Upplevelser som betydde mycket kommer vi oftare ihåg.

Vad innebär ett dåligt långtidsminne?

Ett dåligt långtidsminne kan ha flera orsaker, men precis som korttidsminnet kan det på verkas av yttre faktorer så som dålig sömn, stress, depression och alkohol. Långtidsminnet är i regel inte lika känsligt som korttidsminnet, och möjligheten att plocka fram information kan komma och gå.

Eftersom det oftast är det semantiska och episodiska minnet som information faller bort från brukar det inte påverka våra kognitiva förmågor speciellt mycket.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *